Leto u Srbiji prepuno dešavanja

Autor: travelingserbia
Datum: 19.06.2014.

Ukoliko ove godine ne planirate da krenete na letovanje van granica Srbije, znajte da i naša zemlja ima mnogo toga da ponudi kada su odmor i zabava u pitanju. Brojna jezera i  reke, muzički festivali i druga atraktivna dešavanja garantuju zanimljivo leto, a mi vam izdvajamo neke od nezaobilaznih destinacija.
Pored dobro poznatog i jednog od najboljih muzičkih festivala u Evropi, popularnog Exita, i drugi gradovi u Vojvodini pripremili su za ovo leto odlične žurke. Festival elektronske muzike Summer3p na Palićkom jezeru održava se od 1. do 20. jula, dok je zrenjaninski Soundlovers festival zakazan za 25. i 26. jul. Na ovom festivalu nastupiće takođe zvučna imena elektronske muzike, poput najpoznatijeg ženskog DJ-a Niki Belucci i Stereo Palme.
 
Reke i jezera svakako su među najprivlačnijim odredištima kada je letovanje u Srbiji u pitanju. Ljubitelji nešto aktivnijeg odmora i ekstremnih sportova mogu da posete neku od regata koje se organizuju na rekama Drina, Ibar, Uvac i Lim, ali i mnogim drugim. Međunarodna dunavska regata koja prolazi kroz Srbiju od 23. jula do 8. avgusta predstavlja najdužu i najstariju rečnu regatu u svetu. Tokom prolaska kroz Srbiju, učesnici će se zaustaviti u nekoliko gradova: Apatinu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu, Kladovu i drugim. 
Vlasinsko jezero, koje se nalazi na samom jugu Srbije nadomak Surdulice, jedno je od najatraktivnijih jezera u Srbiji. Jezero je poznato po plutajućim ostrvima od treseta i predstavlja zaštićeno prirodno dobro, a turistima nudi brojne mogućnosti za aktivan odmor – pešačenje, planinarenje, vožnju bicikla i veslanje. Tokom jula i avgusta na jezeru i mestima u okolini organizuju se brojne manifestacije, festivali i takmičenja, a među kojima su i takmičenje u kuvanju ribljeg paprikasa i u sportskom ribolovu, kao i Vlasinska regata koja će se ove godine održati 2. i 3. avgusta. 
 
festival lovefest
 
Jedna od najlepših banja u Srbiji svakako je Vrnjačka banja. Ako ovog leta odlučite da je posetite, ne bi trebalo da propustite muzički festival Lovefest, najveći u ovom delu Srbije. Na ovogodišnjem Lovefestu nastupaju, između ostalih, Eric Prydz, Jeff Mills i Mark Knight, a od gostiju domaće muzičke scene tu su grupe Bad Copy, Partibrejkersi, Ritam nereda, Let 3. Pored Lovefesta, Vrnjačka banja može da se pohvali i izuzetno atraktivnim karnevalom, koji se sa preko 200 hiljada posetilaca ubraja u najposećenije manifestacije u Srbiji. Pored karnevalske povorke, posetioci će od 13. do 20. jula moći da uživaju i u koncertima, pozorišnim predstavama, izložbama i sportskim takmičenjima.
 
Dani brazila u novom sadu
 
Dobar provod ovog leta neće izostati ni u najvećim srpskim gradovima. Petog jula u Beogradu se održava jedinstvena manifestacija pod nazivom „Beogradski karneval brodova”. Tokom tog dana, na rekama Beograda biće organizovane razne izložbe, takmičenja na vodi, kao i obilasci Beograda brodom i svečana karnevalska povorka brodova praćena vatrometom. Novosadski Dani Brazila će, od 15. do 17. avgusta pretvoriti ovaj grad u centar brazilske kulture, sradionicama kauere i sambe, kao i karnevalskom povorkom koja u Novi Sad privlačisve veći broj turista svake godine. Međunarodni festival džez muzike Nisville održaće se od 14. do 17. avgusta u niškoj tvrđavi, i ugostiće neka od najatraktivnijih imena domaće i svetske džez scene.