Seoski turizam na srpskim planinama

Autor: travelingserbia
Datum: 15.08.2014.

 

Netaknuta priroda, svež planinski vazduh i čuveni specijaliteti srpske kuhinje neki su od elemenata koji čine seoski turizam u Srbiji sve privlačnijim kako za domaće, tako i za strane goste. Ovakav tip odmora, koji mnogi zbog odsustva stresa nazivaju „pravim“ odmorom, doživeo je tokom poslednjih nekoliko godina velika ulaganja i danas je moguće reći da letovanje na nekoj od srpskih planina po onome što nudi može da stane rame uz rame s odlaskom na more ili posetom nekoj od evropskih prestonica.

Brojne planine u Srbiji, poput Rudnika, Zlatibora, Zlatara ili Maljena, zbog izuzetno čistog vazduha proglašene su vazdušnim banjama. Boravak na takvim mestima pomaže kod mnogih bolesti disanja i problema s krvnim sudovima, a naročito je koristan za decu. A osim vazduha, tu su i jezera i reke izuzetne lepote, od kojih neka sa svojom okolinom čine nacionalne parkove. 

Planina Zlatar smeštena je na zapadu Srbije, i okružuju je četiri reke: Uvac, Lim, Bistrica i Mileševka. Planina je uglavnom obrasla borovim i brezinim šumama, a zbog povoljne klime proglašena je vazdušnom banjom. Osobe koje pate od kardiovaskularnih boleti, malokrvnosti ili povišenog šećera često borave na ovoj planini, a dobar vazuh u kombinaciji sa tradicionalno ukusnomdomaćom kuhinjom pomaže kod njihovih tegoba. Zlatarske šume pružaju mogućnost lova na divljač, a već pomenute reke, bogate ribom, idealno su mesto za ljubitelje ribolova. Na ovoj planini postoji nekoliko domaćinstava koja se bave seoskim turizmom, a među aktivnostima u ponudi su planinarenje, branje šumskih plodova i lekovitog billja, a moguće je obići i etno selo Štitkovo. 

Na 100 kilometara od Beograda, u srcu Šumadije, nalazi se planina Rudnik. Zahvaljujući svojim rudnim bogatstvima, ova planinama je kroz istoriju privlačila mnoge osvajače, te se danas na obroncima Rudnika mogu pronaći arheološki ostaci Ilira, Rimljana i Kelta. Ova planina je 1922. godine dobila priznanje kao jedna od najčistijih planina u Srbiji kada je proglašena vazdušnom banjom. 

Turistima koji odluče da svoj odmor provedu na ovoj planini, pruža se zaista bogat izbor aktivnosti. Planinarenje, vožnja bicikla, lov i obilasci kulturno-istorijskih spomenika samo su neke od mogućnosti. Jedna od najinteresantnijih znamenitosti ove planine jeste vulkanska kupa Ostrvica, do koje se može stići planinskim stazama i na čijem vrhu se nalaze ostaci srednjevekovnog grada. Naravno, ne treba propustiti ni hranu ovog područja, a među najpoznatije rudničke specijalitete spadaju kajmak, sir i domaća rakija. 

Visoravan Divčibare nalazi se na planini Maljen, na 38 kilometara od Valjeva. Prvi put se ovo područje spominje 1476. godine, a knez Miloš pripojio ga je srpskoj državi nakon Drugog srpskog ustanka. U znak zahvalnosti, narod je jedan izvor čiste, planinske vode nazvao Miloševa česma. Najviši vrh, na 1104 metra nadmorske visine, jeste Kraljev sto. Klima ovog područja veoma je specifična. Naime, ovde se susreću mediteranska, karpatska i ravničarska klima, i zahvaljujući tome koncentracija jona u vazduhu je izuzetno velika. Na području Divčibara nalaze se brojne reke, poput Bukovske i Crne reke, Kozlice i Crne Kamenice. Reka Manastirica na svom toku ima i vodopad visine 20 metara, koji meštani zovu Skakalo. Seoski turizam ovog kraja izuzetno je dobro razvijen, te je moguće pronaći odličan smeštaj po veoma povoljnim cenama.