Postanite turista u sopstvenom gradu

Autor: travelingserbia
Datum: 18.07.2014.

 

Jedna od prvih stvari koju većina od nas uradi pred polazak na put jeste da sednemo za računar, ukucamo ime destinacije u pretraživač i pročitamo nešto o mestu u koje smo se uputili. Za neke su to samo osnovne informacije, poput imena najznačajnijih znamenitosti, dok postoje i oni koji u svaki kutak svog odredišta prvo zavire virtuelno pre nego što ga zaista upoznaju na licu mesta. 

Međutim, odnos koji imamo prema znamenitostima, istorijskim i geografskim zanimljivostima gradova u Srbiji često je drugačiji. Dešava se da grad u kome živimo čitav život poznajemo manje od nekog koji smo posetili na tek nekoliko dana. Turizam u Srbiji u poslednjih nekoliko godina doživeo je velika ulaganja, a ona nisu namenjena samo stranim turistima koji nam dolaze u posetu, već i onima koji u Srbiji žive.

 

Kako je biti turista u Srbiji?

 

Razgledajući grad iz perspektive turiste ne samo da omogućava da svoj grad vidimo novim očima, već i štedi novac i vreme. Jer dovoljno je da pred sebe stavite mapu grada, obeležite destinacije koje ste izabrali da obiđete i gradska avantura može da počne!

Najveći broj muzeja, spomenika, parkova i drugih turističkih atrakcija, razumljivo, nalazi se u glavnom gradu. Stoga, ukoliko odlučite da u ulogu turiste uskočite u Beogradu, zadatak će biti nešto obimniji, ali utoliko i zanimljiviji. 

U samom gradu Beogradu postoji čak 44 muzeja, i to umetničkih, kulturno-istorijskih, memorijalnih, ali i onih posvećenih tehnološkom razvoju. Pored mnogih od ovih zdanja svakodnevno prolazimo ne primećujući ih, ali činjenica je da svaki od njih krije u sebi predmete vredne pažnje. Jedan od najatraktivnijih muzeja jeste onaj posvećen jednom od naših najvećih naučnika – Nikoli Tesli, koji se nalazi na adresi Krunska 51. Pored njega u Beogradu je moguće obići i muzeje posvećene vazduhoplovstvu, automobilima, železnici, kao i Narodni i Muzej grada Beograda. Iako je leto, svi muzeji i dalje rade, a o većini od njih moguće je informisati se preko interneta. 

muzej nikole tesle

Kada je istorijski razvoj u pitanju, Beograd kao milionski grad svakako ima veoma burnu prošlost. Za ovakvo, „brzinsko“ upoznavanje grada, dovoljno je odabrati jedan od njegovih delova, a to može biti onaj vama najinteresantniji ili, recimo, onaj u kome živite. Saznajte odakle potiče naziv tog kraja, kako je taj deo grada nastao i po čemu se on razlikuje od ostatka grada. 

Jedan od najatraktivnijih delova Beograda u tom pogledu jeste Zemun. Sve do izgradnje Novog Beograda ovo je bilo zasebno mesto, koje su naselili prvo Kelti, zatim Rimljani i Austrougari. Austrougari su u ovde, na mestu nekadašnje rimske tvrđave, sagradili kulu kako bi nadgledali plovidbu Dunavom i susedni Beograd. Zemunski alasi su nekada bili čuveni u čitavom Habzburškom carstvu, a i danas se, zahvaljujući ribarskoj tradiciji, u restoranima na Dunavu kuvaju riblji specijaliteti po tradicionalnim porodičnim receptima. 

Ali, važno je naglasiti da i drugi gradovi u Srbiji bez sumnje u sebi kriju mesta vredna obilaska. Turističke organizacije u svakom većem gradu tu su da pruže informacije, ali i materijal poput mapi i letaka koje će vam pomoći da svoj grad i njegovu okolinu sagledate na potpuno nov način.