Posetite Srbiju – Novi Sad, Petrovaradin i Sremski Karlovci

Autor: travelingserbia
Datum: 21.05.2014.

Drugi po veličini grad u Srbiji, Novi Sad, kao i obližnji Petrovaradin i Sremski Karlovci, nude mnoštvo mesta vrednih posete za turiste željne uživanja u bogatoj istoriji, ali i ukusnoj trpezi.

Idealno mesto za početak obilaska Novog Sada predstavlja glavni gradski trg – Trg slobode. Na ulicama Novog Sada, a naročito u centru grada, primetan je uticaj mnogih arhitektonskih stilova. Ipak, ni jedan od njih nije toliko oblikovao gradske fasade od secesije. Palata Vojvođanske banke i palata Gvozdeni čovek  na Trgu slobode, Jodna banja, Adamovićeva palata na Trgu mladenaca, kao i Sinagoga, neke su od najlepših i najdragocenijih sačuvanih primeraka ovog arhitektonskog pravca.

visit serbia

Jedna od karakteristika zgrada građenih ovim stilom jesu i zatvorena dvorišta, što za posledicu ima i veliki broj pasaža koji presecaju Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu. U pasažima su skrivene stare zanatske i trgovačke radnje, kao i mnoštvo restorana i kafića. Jedan od njih je i kafić Absolut. Smešten u salonskom stanu u Zmaj Jovinoj 12, Absolut nikada nije bio poznat po lumperajkama, vec najviše po ušuškanoj, prijatnoj atmosferi, te već skoro dve decenije predstavlja oazu mira u srcu gradske vreve. Ukoliko vam treba predah dok planirate kuda dalje, nema boljeg izbora od ovog mesta.

Novi Sad je grad koji krasi i bogata sportska istorija. Najveći gradski stadion, „Karađorđe“, dom je novosadskog fudbalskog kluba “Vojvodina” koji ove godine slavi stogodišnjicu od osnivanja. Ispred ulaza u stadion nalazi se spomenik posvećen osnivaču kluba, dr Kosti Hadžiju. 

A kada vas šetnja ulicama Novog Sada umori, naš predlog je da svratite u jednu od čuvenih gradskih poslastičarnica. Vremeplov, na samo par koraka od stadiona „Karađordje” najbolje je mesto da probate čuvene vojvodjanske šne-nokle, dok je Carigrad na bulevaru Mihajla Pupina kultna novosadska poslastičarnica, sastajalište i mesto za koje mnogi Novosađani vezuju lepe uspomene. 

novi sad

Jedno od nezaobilaznih mesta je i Petrovaradinska tvrđava. Podignuta tokom 16. i 17. veka na desnoj obali Dunava, njenu najveću turističku atrakciju predstavljaju vojne galerije, kao i podzemni hodnici na čak četiri nivoa. U podzemnim lagumima, ispod bastiona pape Inoćentija III nalazi se veliki ratni bunar – remek delo arhitekture i građevinarstva. Veruje se da ga je gradio Luiđi Fernando Marsilji, geograf i enciklopedista u službi cara Leopolda I. Bunar se nekada koristio za snabdevanje tvrđave vodom, a pored beogradskog predstavlja najveći i najočuvaniji ratni bunar u čitavoj Evropi.

U petrovaradinskom podgrađu nalazi se rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića. Građena je u periodu od 1745. do 1747. godine i predstavlja jednu od najlepših građevina u Petrovaradinu. Spomen-ploča na kući postavljena je 1901. godine, na stogodišnjicu banovog rođenja, a može se videti i danas. A kada se nakon obilaska Petrovaradina uputite ka Sremskim Karlovcima, proći ćete i kroz čuvenu Beogradsku kapiju. Ova kapija, koja je nekada štitila ulaz u tvrđavu s juga, predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika u Srbiji. 

Sremski Karlovci su, odmah nakon osnivanja Autonomne srpske Vojvodine 1848. godine, dobili status glavnog grada. Duže od dva veka grad je predstavljao obrazovno i crkveno sedište Vojvodine, o čemu svedoče i zgrade čuvene filološke gimnazije koja radi od 1792. godine, kao i Bogoslovije, koja je, pored Kijevske, najstarija u svetu, dok je Karlovačka mitropolija osnovana jos u 17. veku.

Sremski Karlovci su odavno poznati po vinu, te u gradu postoji vise privatnih vinskih podruma koje je moguće posetiti. Pored vina, grad je čuven i po proizvodnji meda, a muzej pčelarstva nalazi se u ulici Mitropolita Stratimirovića 86b. U istoj ulici, na broju 72, mozete obići i jedan neobičan muzej – onaj posvećen šibicama.

A za savršen kraj posete Vojvodini svratite u jednu od čuvenih čardi na Dunavu ili salaša u Bačkoj ravnici i, uz domaće vino, rakiju i zvuke tamburice proverite zašto je ovaj kraj Srbije od milja nazvan zemljom čaša, čardaša i salaša.